Hva er karbohydrater?
Karbohydrater finnes i mange forskjellige former. De kalles alle for sakkarider og består av karbon, hydrogen og oksygen. Selv om alle karbohydrater har de samme byggesteinene, kan de se veldig forskjellige ut, noe som også betyr at de har ulike egenskaper. En av disse egenskapene er at karbohydrater kan være enten langsomme eller raske.
Blodsukkeret bestemmer
Å holde oversikt over hvordan karbohydrater påvirker blodsukkeret er en av de enkleste måtene å skille mellom raske og langsomme karbohydrater på. Et raskt karbohydrat tas raskt opp av kroppen og gir en hurtig økning i blodsukkeret som også synker like raskt etter måltidet. Et langsomt karbohydrat gir en langsom økning som også reduseres sakte, og derfor gir denne typen karbohydrater energi over lengre tid.
Hva gjør et karbohydrat raskt?
Hvorvidt et karbohydrat er raskt eller ikke, bestemmes av mange forskjellige faktorer, hvorav den ene er relatert til leveren. Alle karbohydrater vi spiser må passere gjennom leveren før de slippes ut i blodet, og leveren frigjør bare en type karbohydrat til blodet: glukose. Hvis karbohydratene vi spiser ikke er glukose, konverterer eller bryter leveren ned karbohydratene til glukose. Denne prosessen tar tid, og derfor frigjøres karbohydrater sakte i blodet. Hvis det derimot er ren glukose, eller et karbohydrat som leveren lett kan omdanne, frigjøres karbohydratene raskt og blodsukkeret stiger hurtig – noe som gjør det til et raskt karbohydrat.
Ulike varianter av raske karbohydrater
I matvarer finner du raske karbohydrater i hvit ris, hvitt mel, vanlig pasta, søtsaker og andre matvarer som inneholder hvitt sukker. Det finnes også mange former av raske karbohydrater i ren form som du finner hos Gymgrossisten. Eksempler på disse er glukose, maltodekstrin, Vitargo og Waxy Maize. De tre siste er såkalte glukosepolymerer, som ganske enkelt er et veldig stort antall glukosemolekyler som sitter sammen i store kuler. Disse brytes lett ned i kroppen og karbohydratene tas opp veldig raskt.
Hvordan og når skal det brukes?
Raske karbohydrater gjør seg best i direkte forbindelse med trening. Enten du vil bruke raske karbohydrater før, under eller etter treningen er opp til deg og treningen din, men alle tre anledningene passer bra for å fylle opp med raske karbohydrater. Raske karbohydrater kan også brukes når du holder på med karboloading og skal spise store mengder karbohydrater over flere dager.
Gymgrossisten har et bredt utvalg av raske karbohydrater i forskjellige former. Utforsk utvalget og finn rett produkt for deg.