Siden 1894 har Vektløfting vært en olympisk gren. Tidligere har sporten vært mannsdominert og det var ikke før år 2000 som kvinner fikk lov å konkurrere i sporten under OL. I dag vokser denne sporten, mye takket være crossfit, og andelen kvinner som konkurrerer øker stadig.
Vektløfting utføres i to øvelser, rykk og støt, som er forklart mer detaljert nedenfor. Under konkurranse har løfteren tre rykkforsøk og tre støtforsøk. Vekten på stangen får ikke senkes, men hvis løfteren ikke klarer et løft kan løfteren prøve igjen på samme vekt.
Nedenfor beskriver vår atlet Paula Junhov Rindberg hvordan man utfører rykk og støt, og deretter gir hun forskjellige øvelser for å utvikle teknikken i rykk og støt.
Rykk er en av øvelsene innen vektløfting. Rykk er en kompleks bevegelse som utvikler din styrke, bevegelighet, eksplosivitet og koordinering.
Slik gjør du
Rykk gjøres i en bevegelse fra gulvet og opp på strake armer. Hold et bredt grep slik at stangen er i hoftehøyde når du retter ut bena.
Hoftene og knærne skal være paralelle i starten. Føttene under stangen slij at du ser halve foten når du står oppreist og kikker ned. Ha føttene så bredt at du føler deg sterk og kan rykke opp stangen med beina. Når du tar tak i stangen skal armene dine være litt foran stangen og stangen skal holdes med tommellås.
Pust, stabiliser skuldrene og fest blikket rett fram eller på skrått oppover. Stangen skal trykkes opp med beina, ryggen skal forbli uendret. Rumpa vil gå litt opp og knærne skyves bakover, noe som betyr at stangens bane vil være rett oppover.
Når stangen har passert knærne begynner du å rette ut ryggen. Enten jobber du med et trekk (kraften kommer fra armene i stedet for hoftene). I denne teknikken skal stangen være nære kroppen etter knepassasjen. Det andre alternativet er at du lar stangen treffe hoften. Da skal banen til stangen ligge rett utenfor lårene for deretter å komme inn og treffe hoften for en kraftigere utvikling oppover.
Hvordan du deretter jobber med føttene etter treffet på vei ned er individuelt. Du kan bli stående på samme sted, hoppe eller bare gli ut til siden. Du bør unngå å hoppe fremover eller bakover.
Du må være bestemt og trykke stangen oppover. Dette kan gjøres ved at du trykker med beina og aktiverer lats. Reis deg opp til beina dine er utstrakt. Ha parallelle føtter og kontroll på stangen før du slipper den ned igjen. Stangen slippes foran deg. Ha kontroll over stangen til den er nede.
Tenk på dette
Velg en teknisk detaøje du kan fokusere på under løftet. Når den detaljen sitter bra skal du være fornøyd med prestasjonen.
Støt er den andre øvelsen i vektløfting. Støt utvikler først og fremst din styrke og eksplosivitet, men bevegelsen krever også en del bevegelighet i visse ledd samt kordinasjon.
Slik gjør du
Støt består av to elementer. Først en frivending opp til skuldrene og deretter et overstøt på rette armer
Hold stangen med hendene i skulderbredde fra hverandre på. Plasser føttene slik at halvparten av foten er synlig når du står opp og ser ned. Hold føttene så bredt fra hverandre at du føler deg sterk og kan skyve opp stangen med beina. I starten skal skuldrene være over stangen og stangen skal holdes med en tommellås. Pust, stabiliser skuldrene og fest blikket rett fram eller på skrått oppover.
Press stangen opp ved å bruke beina og slapp samtidig av i armene. Stangens bane skal gå rett opp eller litt mot deg. Knærne vil bevege seg bakover og rumpa litt opp. Avhengig av hvor lange armene dine er, når stangen er på midten av låret eller den øvre delen av låret, presser du ekstra fra med beina for å skape enda mer kraft oppover.
Tips! Hvis du har lange armer, kan du bøye armene litt etter at stangen har passert knærne. Det vil gi deg en god posisjon for å kunne trykke litt ekstra fra når stangen forlater lårene dine.
Stangen skal sveipe langs med låret. Sikt stangen mot navlen, bøy kroppen ned og møt stangen slik at du fanger den på skuldrene når bena er i 90 graders vinkel eller lavere, avhengig av hvor høyt opp stangen har kommet. Vær rask med albuene slik at du er klar og stabil når stangens bane vender nedover. Press deg opp med en gang når du har fanget stangen og gått ned i en squat slik at du tar den på kontringen. Da sparer du kraft.
Stå stabilt på føttene med rette ben og samle nytt fokus. Senk albuene litt og beveg hodet litt bakover for å få en rett bane til stangen på over hodetei opp over hodet. Pust, spenn brystet og fest blikket. Når du starter skal ingenting i overkroppen bevege seg. All kraft skal komme fra beina. Gå litt ned, på en kontrollert måte, og fortsett deretter oppover mens du presser med bena i full kraft oppover. Flytt føttene, nære bakken, så raskt som mulig i en splitt. Når stangen har passert hodet bøyer du hodet fremover for å kunne fange stangen stabilt.
Hold armene rett når du lander og fanger stangen. Det bakerste beinet skal bøyes noe og hælen skal lette fra gulvet. Kneet på det forreste beinet skal være rett over foten. Hoft, skulder og hånd skal være i en linje slik at du kan holde stangen stabil rett ovenfor kroppen. Sett bena sammen igjen med det forreste beinet først og deretter det bakerste. Når du står parallelt og har kontroll over stangen er løftet fullført og du slipper ned stangen foran deg. Ha kontroll hele veien ned.
Tenk på dette
Velg en teknisk detalje som du fokuserer på under løftet. Når denne detaljen sitter godt gan du være fornøyd med din prestasjon.
1. Omvendt rykk
2. Rykk med stopp
3. Langsomme rykk
4. Rykk uten fotforflytting
5. Omvendt vending
6. Vending med stopp ved knærne
7. Vending fra høyt heng
8. Overstøt med stopp
Formål
Formålet med øvelsen er å styrke trekkposisjonene. Ved hjelp av det omvendte rykket har du tid til å kjenne balansen i foten og øve på å fastslå stangens bane.
Slik gjør du
Grunnlaget for teknikken er det samme som beskrivelsen av rykk.
1. Gjør først et rykk.
2. Gå deretter ned i samme bane til stangen berører bakken og gjør et helt rykk i en og samme bevegelse.
3. Når stangen er omtrent i navelhøyde avbryter du bevegelsen.
4. Senk stangen til hoftehøyde.
5. Trekk pusten og fest blikket.
6. La stangen gå i samme bane når du går ned igjen som når du gikk opp. Vend og gjør et rykk når du berører bakken.
Tenk på dette
Hold igjen på veien ned for å kontrollere stangens bane.
Formål
Formålet med øvelsen er at du styrker posisjonen ved knepassasjen som legger grunnlaget for resten av løftet.
Slik gjør du
1. Basen for teknikken er det samme som i beskrivelsen av rykk, bortsett fra at du stopper bevegelsen ved knærne og deretter fullfører rykket.
2. Når du stopper ved knærne kjenner du trykket i foten og balansen.
3. Trykk til bestemt etter stoppet for å fullføre rykket.
Tenk på dette
Kjenn på balansen i foten ved stoppet midt på kneet. Fokuser også ekstra på å presse stangen med beina slik at knepassasjen blir bra, noe som er en forutsetning for en bra bane for stangen og et vellykket løft.
Formål
Ved å gjennomføre bevegelsen langsomt kan du lettere vedlikeholde og styrke opp rett posisjoner i begynnelsen og i knepassasjen.
Slik gjør du
Langsomme rykk utføres med samme teknikk som vanlige rykk, men du utfører bevegelsen langsomt til du har passert knærne.
Tenk på dette
Fokuser ekstra på å trykke igang bevegelsen med beina og la ryggens posiosjon være uforandret til etter knepassasjen. Fokusera extra på att trycka igång rörelsen med benen och låt ryggens position förbli oförändrad tills efter knäpassagen.
Formål
Hensikten med øvelsen er at den øker følelsen av kontakt med stangen, noe som bidrar til timing i løftet.
Slik gjør du
Ruff utføres som et vanlig rykk bortsett fra at du ikke flytter føttene. Øvelsen krever, avhengig av om du løfter med et trekk eller treff i hoften, et ekstra kraftig trekk (eller treff i hoften) for å akselerere stangen oppover.
Tenk på dette
Begynn med føttene i samme posisjon du vil ha i sittende.
Formål
Teknikkøvelse for frivending. Hensikten med øvelsen er å styrke posisjonene i draget. Ved hjelp av den omvendte vendingen har du tid til å kjenne på balansen i foten og du øver på å fastslå bevegelsen.
Slik gjør du
1. Gjør først et støttrekk.
2. Ta deretter et nytt fokus, trekk pusten og fest blikket.
3. Gå ned i samme bane for deretter å gjøre en frivending med en gang stangen berører gulvet.
Tenk på dette
Det omvendte trekket på vei ned bør gjøres kontrollert og i relativt lav fart slik at du har tid til å holde korrekte posisjoner.
Mål
Teknikkøvelse for frivending. Mål med øvelsen er å fokusere på å presse igang løftet med beina og å styrke opp possisjonene i knepassasjen.
Slik gjør du
Vending med stopp utføres som en vanlig vending bortsett fra at du stopper ved knærne.
Tenk på dette
Kjenn på balansen i foten ved stoppet og trykk deretter på ekstra mye for å sette fart på stangen igjen.
Mål
Teknikkøvelse for frivending. Målet med øvelsen er å fokusere ekstra mye på å trykke med ben og rumpe for å få maksimal fart på stangen når den forlater lårene. Her trenger du raske albuer i momentet mellom trekk og der du fanger stangen.
Slik gjør du
1. Ta opp stangen fra gulvet med et støttrekk.
2. Forbered deg, trekk pusten, kjenn balansen i foten og fest blikket.
3. Løftet startes ved at du yftet startas genom att du dippar med benen och trycker på med ben samt rumpa för att sätta fart på stången.
Tenk på dette
Press med maksimal kraft fra beina og vær rask med albuene da det ofte ikke er mulig å komme like høyt som når vendingen blir gjort fra gulvet.
Mål
Teknikkøvelse for overstøt. Målet med øvelsen er at du skal kjenne på balansen i satsen og få styrke i posisjonene.
Slik gjør du
Overstøt med stopp utføres som overstøt bortsett fra at du stopper på det laveste punktet i satsen.
Tenk på dette
Vær nøye med at det bare er beina som skal jobbe. Overkroppen skal holde en stabil posisjon. Kjenn på balansen i foten.
Du bør ikke gjøre mer enn 3 repetisjoner rykk og støt per sett. Grunnen til dette er for at du skal kunne ha fokus og utføre øvelsen korrekt.
Et eksempel på hvordan en treningsøkt kan se ut:
5 sett: 2 langsomme rykk, 60-70% av maks
5 sett: 2 rykk, 70-85% av maks
3 sett: 2 vendinger fra høyt heng/2 overstøt med stopp, 60-70% av maks (velg øvelse avhengig av hvor du har mest behov for utvikling)
5 sett: 1 støt 70-85% av maks
Tips! Tren også knebøy, trekk, press og bodybuilding for å utvikle styrke og unngå skader.
Health and Sports Nutrition Group bruker cookies og lignende teknologi på vår nettside. Noen cookies er nødvendige for nettsidens funksjonalitet, mens andre er valgfrie og brukes til blant annet å forbedre opplevelsen og analysere trafikken på nettsiden. Du kan kontrollere hvilke cookies som plasseres i nettleseren din og endre innstillingene for cookies når som helst.
Les mer om hvordan vi bruker cookies i vår Cookie-erklæring, Liste over cookies og vår behandling av personopplysninger i Personvernerklæringen.
Når du besøker nettstedet vårt, kan vi lagre eller hente informasjon i nettleseren din, vanligvis i form av cookies. Informasjonen kan handle om deg, dine preferanser eller enheten din og brukes blant annet for at nettsiden skal fungere som du forventer. Informasjonen identifiserer deg vanligvis ikke direkte, men den kan gi deg en mer personlig nettopplevelse. Fordi vi respekterer din rett til personvern, kan du velge å ikke tillate visse typer cookies. Klikk på de ulike typene for å lese mer og endre våre standardinnstillinger. Blokkering av visse typer cookies kan påvirke opplevelsen din av nettstedet og tjenestene vi kan tilby. Cookie-erklæring Personvernerklæring
På Gymgrossistens nettside brukes cookies og lignende teknologier. Cookies er små tekstfiler som lagres på den besøkendes enhet og kan brukes til å registrere hva den besøkende gjør på nettsiden.
Cookies finnes i to hovedtyper: 1) en tidsbegrenset cookie som ligger på den besøkendes enhet i et bestemt tidsrom 2) en session cookie som lagres tilfedlig i enhetens minne så lenge den besøkende er inne på nettsiden.
Gymgrossisten bruker cookies for å forbedre nettsiden for den besøkende f.eks. ved å tilpasse nettsiden til den besøkendes ønsker, valg og interesser, kunne hjelpe deg med å holde oversikt over hvilke varer du har lagt i handlekurven, kunne håndtere kjøpet ditt, sørge for at den besøkende har logget inn på nettsiden og dermed unngå å logge inn på hver ny side han besøker , for å kunne tilpasse tjenestene våre slik at du får markedsføring som er relevant for deg og for å kunne oppfylle våre forpliktelser ved kjøp.
Permanente cookies brukes blant annet for å lagre dine eventuelle personlige innstillinger hos Gymgrossisten slik at du for eksempel slipper å ta bestemte valg hver gang du besøker nettsiden og for å tilpasse og gjøre informasjon og markedsføring mest mulig relevant for deg. Session cookies brukes blant annet med det formål å kunne registrere statistikk om bruken av nettsiden.
HSNG beskytter personvernet ditt. Dette betyr f.eks. at vi er åpne om hva vi gjør med personopplysningene dine, at vi ikke selger personopplysningene dine til andre selskaper og at vi følger gjeldende regler for personvern. I denne personvernerklæringen beskriver vi hvordan vi behandler personopplysningene dine, hvilke rettigheter du har, hva du gjør hvis du har spørsmål osv.
Health and Sports Nutrition Group HSNG AB (org. nr. 556564-4258) ("HSNG / oss / vi / vår / vår") er behandlingsansvarlig for bruken av personopplysningene dine beskrevet i denne personvernerklæringen. Vi har også oppnevnt et personvernombud som overvåker at HSNG overholder personvernreglene. Hvis du har spørsmål om vår bruk av personopplysningene dine, kan du kontakte oss eller vårt personvernombud på dpo@gymgrossisten.com.
Vi behandler en rekke typer opplysninger om deg. Dette kan være informasjon du gir oss, annen informasjon er laget av oss eller som vi samler inn fra andre kilder. Hvilken informasjon vi trenger avhenger bl.a. på hvilket forhold du har til oss, f.eks. hvis du er kunde eller besøker nettsiden vår. Noen opplysninger må vi bruke f.eks. slik at vi kan inngå eller oppfylle en avtale med deg. Uten slik informasjon kan vi derfor ikke f.eks. inngå kjøpsavtale eller levere et produkt til deg.