5 vanlige nybegynnerfeil

Å begynne å trene er gøy, men vanskelig. Hvor begynner man, og hvordan går man videre? I denne artikkelen lister vi opp 5 vanlige nybegynnerfeil og gir tips på hvordan du unngår disse. 

Alle begynner som nybegynnere. Om det så var for i 3, 10 eller 30 år siden. Selv om det kan være deilig å sole seg i skinnet av sin egen briljans, er det viktig å ikke glemme hvor man selv begynte når man ler av mindre feil som blir gjort på treningsstudioet.

Å begynne å trene er i det minste et godt valg. Det er morsomt og bra for fysisk så vel som psykisk helse. Å begynne å trene kan også være overveldende, siden det i treningsverdenen finnes like mange sannheter som det finnes personer i treningsstudioet. Dette gjør reisen mot et godt resultat til en skikkelig labyrint den første tiden på treningsstudioet. I denne artikkelen har vi satt sammen fem vanlige feil som du bør unngå hvis du vil ha en lang og resultatfylt treningskarriere.

1) Forlat egoet i døren

En av de morsomste delene ved styrketrening er å få løfte tunge vekter. Gjerne i komplekse øvelser som benkpress, markløft, militærpress, knebøy og andre øvelser hvor man får håndtere en stor vekt. Dette gjør det bare rimelig at man ønsker å begynne på dette prosjektet så fort som mulig. Ikke gjør dette.

Å begynne med tunge vekter i vanskelige øvelser med en gang er en av de vanligste årsakene til skader i treningsverdenen. Gi det tid, tren inn teknikken, begynn med lette vekter og jobb deg gradvis oppover.

Tenk slik: Å begynne lavt og jobbe seg oppover kan være kjedelig, men tenk på at du før eller senere kommer til å nå vektmålene dine. Og enda viktigere: Hvis du begynner forsiktig og trener smart kommer du til å nå dem raskere enn om du spontanmaksimerer i benkpress hver eneste økt.

2) Ikke begynn med et for avansert program

Siden det er vanskelig å vite hvilken tilnærming man skal ha i begynnelsen av treningskarrieren er det vanlig at man begynner med å lete etter ferdige treningsprogrammer man kan følge. Gjerne treningsprogrammer som andre sies å ha fulgt og hatt fremgang med, som for eksempel en profesjonell kroppsbygger.

I slike treningsprogram er treningsmengden så vel som intensiteten ofte uforsvarlig høy for en person som aldri har trent før, noe som kommet til å slite unødvendig mye uten å gi optimale resultater. Av samme grunn som du ikke bør følge Kenenisa Bekeles løpeprogram når du begynner å løpe, bør du ikke følge Phil Heaths styrketreningsprogram når du begynner å trene.

Løsning: Det beste er om du får hjelp av noen som kan hjelpe deg med å lage et program som er tilpasset dine forutsetninger. Hvis dette ikke er et alternativ bør du fokusere på å finne et nybegynnerprogram, heller enn de mer avanserte motpartene. Når du har fått litt erfaring kan du begynne å eksperimentere med mer omfattende treningsprogram.

3) Ikke glem det grunnleggende

Uttrykket ”Back to basics” blir ofte slengt rundt i treningssammenheng, og det er av god grunn. I begynnelsen av treningskarrieren er det vanlig å ønske å fokusere på øvelser for muskelgrupper som synes. Bicepscurls, pushdowns, shrugs og lignende. De er alle gode øvelser, og øvelser som ofte er enklere å lære seg enn øvelser som chins, knebøy og markløft, men de bør ikke danne grunnlaget for treningen din. Et godt treningsprogram er sentrert rundt grunnøvelser og bruker komplementøvelser for å dekke alle muskelgrupper optimalt.

Løsning: Ofre noen økter for å lære deg teknikken raskt. Grunnøvelser er kanskje ikke de morsomste øvelsene å begynne med, men de er de desidert morsomste når styrkeresultatene begynner å vise seg.

4) Følg en langsiktig plan

At man vil ha det gøy hver eneste økt er vel og bra, men ikke glem å se på treningen i det lange løpet også. Hvis du kun bruker denne samme vekten, samme reps og samme hviletid gjennom alle øktene vil resultatene stagnere, uavhengig av hvilken bravur og optimisme du gjennomfører økten med. Finn et treningsopplegg som følger en langsiktig progresjon og som alltid utfordrer ferdighetene dine. Med andre ord: Følg et treningsopplegg hvor vektene du trener med øker kontinuerlig.

Litt motivasjon: Med en forhåndsbestemt, langsiktig øking av vektene vil du kunne se hvor du har muligheten til å være i fremtiden hvis du følger planen. La oss si at du benker 50 kg. Hvis du klarer utviklingskurven i treningsopplegget ditt kan du for eksempel kunne se at du skal kunne klare å benke 60 kg om 15 uker.

5) Ikke glem kostholdet

Når du begynner å komme i gang med treningen gjelder det å ikke undervurdere kostholdets betydning. Oppbyggingsprosessen starter på treningsstudioet, men det er utenfor studioet musklene vokser – forutsatt at du gir dem gode nok forutsetninger for det.

Gjør dette: Sørg for å få i deg tilstrekkelig med kalorier, protein og næring. Lær deg gjerne næringsaspektet ved trening. Det finnes et hav av informasjon å ta av, og når du har lært deg det grunnleggende kommer du aldri til å glemme å gi kostholdet sin velfortjente del av tiden din. 

Toppselgere
13%
+ 28 varianter
Toppselgere
13%
+ 28 varianter
881 anmeldelser
279 kr
Laveste pris 319 kr (-13%)
Kjøp
Laveste pris 319 kr (-13%)
Kjøp