×

Velkommen til Gymgrossisten!

0 0,00 kr
 • Fri fraktover 500:-
 • Gratis Retur
 • Prisløfte
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Treningssentre i verden: Mesternes gjemmested!

  Treningssentre i verden: Mesternes gjemmested!

  Gjemt inne på et bortglemt kjøpesenter på Reykjaviks åser, langt fra byens trengsel, finner du en grønn ståldør, låst og overvåket med sikkerhetskamera. Vi sier adjø til solen, og går ned til kjøpesenterets kjeller. Velkommen till Jakaból!

   

  Eieren Magnús Ver Magnússon drar fram et tungt nøkkelkjede og åpner. Han flar døren stå åpen for å la luften komme inn. Rommet lukter svette og støv. Luftkondisjoneringen er sannsynligvis i samme tilstand som resten av bygningen – gammel, men fortsatt funksjonell.

  Det første som møter deg nedenfor trappene er en boksering med skitne kjeder og slitne boksesekker. Du kjenner umiddelbart at mange har svettet her og at en del blod har bredt seg utover gulvet.

  – Det er fremdeles litt fuktig her, forklarer Magnús og peker mot gulvet. Vi hadde russere her i imorges. De kommer hver uke.

  Magnús startet Jakaból Gym for fem år siden. Jakaból betyr The Giants’ Nest, eller Gigantenes reir, og er alene av sitt slag på Island – kanskje også eneste av sitt slag i hele verden.

  – De av oss som ville trene litt mer hardcore visste ikke hvor vi skulle ta veien, forklarer han. Det fantes ikke noe sted der vi kunne løfte skikkelig tunge vekter. De mer populære gymmene var ikke så glade for at vi skulle slenge vektene på gulvet, skrike og sånt, sier Magnús.

  For dem som ikke vet – Magnús Ver Magnússon er en legende innen Strongman-kretser med sine fire premier i konkurransen Verdens Sterkeste Mann.

   

  Eieren Magnús Ver Magnússon viser et av sine konstrukstjoner.

  Gigantenes reir

  Navnet Jakaból er dedikert til et gammelt treningssted som Reykjaviks kommune startet for sine ansatte på 80-tallet. Da fantes det ikke noen andre steder å trene, utenom i et gammelt vaskeri.

  – De pleide å kalle det The Nest of Giants. Det var et mekka for tung styrketrening på 80-tallet. Jeg var der en gang. Det var lite og ikke glamorøst i det hele tatt, men det holdt til sitt formål. Man kan alltid finne et sted å trene på.

  Jón Páll Sigmarsson, en islandsk bodybuilder og legende (fire ganger mester i Verdens Sterkeste Mann) startet sin reise i dette gamle vaskeriet. Da han gikk bort i 1993 viste vektløftere verden over sin respekt for han. Dette er Magnús sin måte.

   

  Ikke for pyser!

  Du finner ikke skilt med ”slik-gjør-du-det” eller noen som helst instruksjoner på Jakabóls vegger. Magnús er ganske handy og har bygget mye av treningsutstyret selv. Alt er for det meste konstruert i naturlig og enkelt materiale: stål, betong, gummi og (så klart) sølvteip. En del av utstyret kommer fra Jón Pálls gamle gym, som for eksempel noen 100-kilos-hantler. På et stort skilt står det ”No sissies” (“ingen pyser”), som kan tolkes som at det gjelder å gjøre sitt beste når man kommer hit og trener.

  – Men vi er alle venner her og vi hjelper hverandre, sier Magnús. Om en nybegynner vil begynne å trene her, så spiller det ingen rolle hvor svak eller sterk vedkommende er, eller hvilken bakgrunn eller etnisitet man har. Alle er velkommen.

   

  En fabrikk for verdens sterkeste menn

  – Vi har bare gamle datamaskiner og det finnes ikke noe å stjele her. Så lenge du ikke vil ta vektene våre. Da får du være med på film, så du burde smile mens du gjør det, ler Magnús.

  Alle medlemmene har sin egen nøkkel og man kan komme og gå som man vil, dag og natt.

  Mange av de mest lojale medlemmene på Jakaból har bare et mål – å vinne tittelen Verdens Sterkeste Mann. Island har en lang Strongman-tradisjon.

  – Vikingene tok vakre kvinner fra utenlandske strender og tok dem til Island. I tiden som fulgte forsvant de svake mennene og bare de sterke overlevde, sier Magnús og ler. Fra spøk til alvor, det ligger i våre gener. Livet på Island var ikke enkelt. Jeg vokste opp med hardt arbeid og har lært meg at det lønner seg. Det har gjort meg til den mannen jeg er i dag. Det er grunnen til at jeg var sterkest. Jeg trente hardest. Akkurat som Jón Páll. Han trente mer enn noen mann jeg kjenner.

  Magnús har reist over hele verden og besøkt hundrevis av gym. De store gymmene fascinerte ham ikke.

  – De er altfor upersonlige og uten sjarm. Noen av dem ser ut som galehus, sier han. Du skal kjenne deg så velkommen på gymmen som du gjør i ditt eget hjem. Det er det vi har som mål på Jakaból.

   

  ”The Mountain” trener på Jakaból.

  Det beste stedet for å bli best

  – Svaret er enkelt, sier Hafþór Júlíus Björnsson, på spørsmålet om hvorfor han trener på Jakaból. Det er følelsen og atmosfæren. Man kan gå skikkelig løs her. Her har jeg utstyret jeg behøver, tunge vekter og rått interiør. Det er det jeg liker.

  Hafþór er kjent over hele verden for sin rolle som ”The Mountain” i suksesserien ”Game of Thrones”. Han er så stor at selveste Arnold Schwarzenegger sa at han kjente seg som Danny de Vito ved siden av han.

  – Jeg trener her når jeg er på Island. Vi er alle gode venner og jeg får alle tipsene jeg trenger her.

  Hafþór garanterer at Jakaból er det beste stedet å trene på når man strever etter det store målet – å bli Verdens Sterkeste Mann.

   

  ​Om Jakaból

  Plass  Et lite bortgjemt kjellergym i Reykjaviks utkant.

  Adresse  Þverholt 19, 105 Reykjavik, Island.

  Bygget  2009.

  Eier  Magnús Ver Magnússon.

  Treningslokale  450 kvadratmeter.

  Medlemmer  Omlag 100.

  Åpningstider  Døgnet rundt, alle dager.

  Månedsavgift  6 500 islandske kroner (ca 350 norske kroner).

  Slik kommer du deg til gymmen  Jakaból ligger 7 minutter fra Reykjaviks flyplass. Fra flyplassen, kjører du sydøst mot Nauthólsvegur. Sving høyre til Hringbraut/vei 49 og følg vei 49. Sving venstre til Langahlíð, deretter venstre til Háteigsvegur og til slutt høyre til Þverholt. Gymmen ligger på venstre side.

   

  Relevante artikler

  Velg knebeskyttere som passer deg