×

Velkommen til Gymgrossisten!

0 0 kr
 • Fri fraktover 500:-
 • Gratis Retur
 • Prisløfte
 • Bonusprodukter

Sections

×
  Ingen hinder for Hanne!

  Ingen hinder for Hanne!

  Hanne Sandnes har ikke bare vunnet flere internasjonale hinderbaneløp og militære femkamper. Hun er også offiser i Hæren. Hinderbaneløp er en sport som krever både fysisk og mental styrke. Det hindrer ikke en tøff og beinhard Hanne!

   

  Tidligere har Hanne drevet med militær femkamp på internasjonalt nivå. I dag er det hinderbaneløp som gjelder. Hun har deltatt i konkurranser som VM i militær femkamp, X-run, Vikingrace, Toughest og Army Urban Run. Flere av disse har hun vunnet både individuelt og i lag. Hanne planlegger å konkurrere mer i 2015. Det som tiltrekker henne er fysiske og psykiske utfordringer, allsidighet og mestring. Best liker hun kompliserte klatrehinder. Hvordan blir man egentlig god i noe så allsidig som hinderbaneløp?
  – For å forberede seg til et hinderløp må man trene allsidig. Det er viktig med god aerob kapasitet i bunnen. I tillegg må man ha god muskelstyrke, kroppskontroll, balanse, koordinasjon og svømmeferdigheter. Det er generelt viktig med funksjonell trening, å kunne forflytte sin egen kropp og ikke bare forflytte andre gjenstander med kroppen. Det er også verdt å nevne at det psykiske også spiller inn. Enkelt sagt er det en fordel å være tøff og smart i møtet med hinderne som skal passeres.
   
  Hinderbaneløp er løp med varierende distanse hvor de Hanne har deltatt i har vært fra 4- 12 km. Det løpes mellom ulike hindere som skal passeres på veien. Disse hindrene kan være alt fra balansehinder, klatrehinder, vannhinder og så videre. Hanne må trene målrettet og nøkkelen til suksess sier hun ligger i kontinuerlig trening med variasjon og mye tålmodighet.
  – I løpet av de siste årene har jeg trent målrettet mot militær femkamp som består av skyting, hinderbane, hinderbanesvømming, kasting og 4 km løping. Jeg har trent mot alle disse disiplinene med fokus på en disiplin av gangen i bestemte perioder. Ulike treningsmetoder har også blitt testet ut fra samtaler med ulike kompetansepersoner eller det jeg har lest meg opp på.
   
   
  Det er større risiko å løpe hinderbane enn å løpe flatt, men heldigvis har Hanne ikke fått noen skader som har stoppet henne. Hun mener at jo bedre treningsgrunnlag hun har, desto mindre risiko for skade.
  – Jeg har vært heldig så langt med bare små skader etter fall. Min teori bak dette er at jeg har et godt treningsgrunnlag som gjør risiko for skade mindre. I tillegg unngår jeg å trene hinderbane når kroppen er sliten. Når kroppen er sliten, blir koordinasjonen dårligere og risikoen for å gjøre feil øker. Derfor tilrettelegger jeg med at øktene i forkant av hinderbane er lette.
  Kosthold er viktig for Hanne. For å bli best mulig krever kroppen nyttig energi for å prestere.
  – I den daglige kosten spiser jeg i henhold til olympiatoppen sine anbefalinger. Fokuset er på et næringsfullt kosthold i stedet for energifullt kosthold. Sukker er noe jeg bevisst tilstreber å holde på et minimum for eksempel ved å ikke drikke brus. Det er viktig å ha et sunt og varierende kosthold som et hvilket som helst annet menneske. Spesielt viktig er det å finne ut hva slags type mat og når måltidet skal inntas rett i forkant av konkurranse.
  Hva sier du til folk som sier at du er ”gærn” som utsetter deg for dette?
  At de burde delta selv og se hvor gøy det er! Det er viktig å komme ut fra "komfortboblen" og utfordre egne grenser i den hensikt å vokse på det i andre enden. 
   

  Hannes tips til nybegynnere

  Start med aerob utholdenhet og generell styrke. Tenk allsidighet. Bruk kroppen til å komme over og under hinder/gjenstander. Lek i skogen, på en hinderbane eller det du har tilgjengelig, akkurat som du gjorde da du var liten. Det er viktig å tenke progresjon og variasjon i treningen gjennom sesongen og over år. Det aller viktigste for å bli god er aerob utholdenhet med en kombinasjon av at man evner å forflytte egen kropp over hinder. For å oppnå dette må det flere kvalitative utholdenhetsøkter til og teknikk i en hinderbane eller en improvisert egenlaget hinderbane.
   

  En vanlig treningsuke i oppbygningsfase

  Mandag  Løp: Intervall moderat 40 min effektiv varighet med 10 x 4 min og 1 min pause. 
  Tirsdag  Svømming 1 800 m med teknikk og ulike drag. 
  Onsdag  Styrketrening, helkroppsprogram supersett 8 øvelser 3 x 15 rep. 
  Torsdag  Løp moderat 35 x 45 sek, 15 sek pause. 
  Fredag  Basistrening med mage og rygg, balanse, koordinasjon og bevegelighet. 
  Lørdag  Anaerob intervall i militær hinderbane (500 m med 20 hinder), 9 x 1/3 bane start hvert 3 minutt. 
  Søndag  Rolig langkjøring i skogen lav intensitet 1,5 time.
   
  Hannes kosthold
  Frokost  Havregryn med nøttemiks og melk. 
  Lunsj  Hjemmelaget grovbrød med pålegg. 
  Middag  Kylling, pasta og grønnsaker. 
  Kveldsmat  Naturell yoghurt med musli. 
  Mellommåltid i løpet av dagen  Grønnsaker, frukt og nøtter. 
   
  Navn  Hanne Sandnes.
  Alder  32 år.
  Yrke  Offiser i Hæren.
  Bosted  Oslo.
  Sivilstatus  Samboer.
  Favorittøvelse på gym  Markløft.
  Beste meritter  
  •  1. plass Vikingrace 2014
  •  2. plass Toughest 2014
  •  1. plass Army Urban Run i Nederland 2014
  •  1. plass 2014 på X-run i lag sammen med Ingunn Selvåg og Marthe Buttingsrud.
  •  1. plass 2013 på X-run i lag sammen med Ingunn Selvåg og Wenke Skotte. 
  •  1.plass internasjonal konkurranse Militær femkamp (2013, Munchen, Tyskland) 
  •  8. plass Militær femkamp VM (Brasil 2013) 
  •  1.plass internasjonal konkurranse Militær femkamp (2012, Wiener Neustadt, Østerrike)
  •  3. plass i VM som lag (2012, Finland. Med Marita Thorsvik og May Lena Berg Nymoen)

  Relevante artikler

  10 regler for å bygge muskler
  Topp 5 underarmsøvelser
  Markløft – hvorfor alle bør gjøre det!